Powered By Blogger

2013. szeptember 4., szerda

Mielott belecsapnek a lecsoba….eloszor is elnezest mindenkitol, hogy ekezet nelkul olvashato a blog, de errefele nem ismerik az ekezeteket-sem, kesobb kiderul, hogy meg mit nem!

2008 volt amikor eloszor kint voltam egy szervezett csoporttal, es akkor azt a kivansagot tettem, hogy minel hamarabb vissza tudjak jonni. Fel ev mulva ismet kint voltam, immar baratokkal, sajat szervezesben. Azota minden evben jovok.

Ez ev szeptember 4.-en erkeztem, mar Nepal felett voltam, amikor a repulogepbol lattam, hogy a napkorul szivarvany van, gondoltam ez jo jel.
Persze ez betudhato, hogy a monszun akkor ert veget, illetve azota nem esett, hiaba irtak az idojaras jelentesek.
Az igazsaghoz az is hozzatartozik, hogy a szallashelyem mellett levo kolostorban a szerzetesek 45 napja pudzsaztak (buddhista szertartas), hogy a monszun idoszakat atveszeljek.
Nem szeretik az esot ok sem, ugyanugy mint a nyugatiak, (Maniwa Serab Gyaltsen Rinpocs azt mondta, hogy az esot tekintsuk egy aldasnak).  Sok lama, rinpocse ilyenkor megy Europaba, korurta, tanitasokat, beavatasokat ad (egy buddhaaspektus mandalajaba-eroterebe, valo belepes engedelyezese) es persze ilyenkor penzt is gyujtenek az itteni kolostoraiknak a fenntartasara.
Miutan letelt a 45 kemeny nap ( hajnal 3-kor keltek, es egesz nap a gompaban voltak-meditacios hely). Eljott a pihenes napja, kaptak 5 nap free time-ot. 
Elso nap elmentek a Tribhuvan parkban,

ahol mindenfelet csinaltak pl: fociztak, imadtam oket, ez nem az a szokvanyos foci volt, mert mindenki aki erte a labdat rugta, majdnem az egesz park teruletet bejartak vele. De nem am csukaban vagy stopnis edzoben, hanem flip-flopp papucsban, amiben mi a nyakunkat tornenk es fraszt kapnank, hogy a gyerekunk mit muvel. Az idosebbek kartyaztak, malmoztak-csikicsukiztak-ez megvan melyik jatek? Tarsasoztak es sokan tancoltak, helyi ujhullamu zenere, de nem am csuhaban, hanem atoltoztek divatos utcai viseletbe. Alig ismertem fel oket, a ruha megis mennyit jelent!







Nem sok elkepzelessel erkeztem, de azert volt egy par, de mostanra mar az is fogy! Az egyik az volt, hogy nem eszem idekint hus. Na a szerzetesek ezt jol atvagtak, mivel hallal kinaltak, es ok is azt ettek (persze ez nem volt igy 45 napig). Mit mondhatnek isteni finom volt!
Igy keszult!


E napnak a masik erdekessege, hogy motorral vittek a parkba. No aki ismer az tudja, hogy barmikor, barhova elmegyek motorral. Nos a jo oreg Europaban ez sima ugy lenne, de itt feherkent felulni igen bator vallalkoz, pedig engem csak vittek, nem pegid en vezettem. Eddig csak egy feher emberrol tudok, aki maga egyedul kozlekedik idekint. Termeszetesen Magyar J