Powered By Blogger

2013. november 1., péntek

Oriasi


Eleg keson van mar itt, de oriasi volt a mai nap-is! Muszaly most gyorsan leirnom. Igazabol semmi extra, csak megint rajottem, hogy imadok itt lenni. Nagyon fantasztikus. Nem szeretnek hatasvadasz lenni, de ez az orszag egyedul allo. Tudom magyar letemre kepes vagyok a tulzasokra es a megaloman dolgokra, de ez itt zsenialis! Gondoljatok el egy olyan helyet ahol minden egyben van, ahol mindent magtalalsz barmit kivanj is. Kezdjuk azzal, hogy itt van a vilag legleglegmagasabb dombocskaja :)) es annak a vonulata. A hegy masik oldalan ott van Tibet, ami meg kiemeli ennek a szerepet. A tibetbe vezeto uton, kb 500-1000 meterenkent ellenorzo pontok vannak. Itt talahato a vilag ket legdragabb trekking vonala. Az egyi a BC, azaz a base camp, az alaptabor ahonnan indulnak az expediciok. Ez kb. 5600 m. magas. A masodik az Annapurna utvonala, ebbol van tobb fele, kisebb-nagyobb, jobbrol-balra menni es forditva vagy csak a Tiliko toig menni, ami szinten az egyik legmagasabban fekvo to-5000 m, kornyeken. Valamelyest hasonlit a balatonhoz, mert az ittenieknek a hathonapos szezonbol kell megelniuk. Aztan itt van a vilag ket legnagyobb Sztupaja! Az egyik a Swajambu, a masik a Boudhanat. Rengeteg turistat vonzanak vallastol fuggetlenul.Naponta tobb teli repulo szall le hozva a fizeto vendegeket. Valamint itt van a vilag masodig legmagasabb bandy jumping-ja!
Videken nagyon sok szorakozast kinalnak, pl rafting, Chitwan nemzeti parkba (ez a vilagorokseg resze, es mag a Szagharmantra park, Katmandu volgy es Lumbini, Buddha szulohelye is!) elefanttal szafarizni,egyebkent nemzeti parkokbol is van jo nehany(pontosan 8).Lehet menni egy oras repulesre, amikor kb 20 km-re visznek a Himalayahoz, mindez kb 50.000 ft.
Ami szamomra megis a legizgalmasabb az emberek egyutt elese tobb vallasi hovatartozas ellenre!
Ezen a teren oriasi a valasztek, de megis megvan az egyensuly. Termeszetesen a legtobben a hinduk vannak, aztan a buddhistak, szhaduk, szikek, muszlimok, keresztenyek, zsidok. Ugy kepzeljetek el, hogy ez mind egyszerre van aktivizalva. Ha ide eljossz, akkor nem uresen tatongo helysegekkel fogsz talalkozni mint pl. a piramisok vagy Stonehenge, hanem ez itt elo dolog, ami az emberek millioinak meghatarozza az eletet. Ugyis mondhtanam csak errol szol. Ennek a sok vallasnak, annyi vonztat van, ami meg szinesiti az eletet. Gondolok itt az tradicionalis oltozkodesre, az etelekre, a szinekre, illatokra, kiegeszitokre, hangokra, mozdulatokra, ezek altal lesz egy nyuzsgo varzslat!
A hinduknak mindig vannak unnepeik, most konkretan a Tihar van, ami a feny unnepet jelenti. Ilyenkor mindent feldiszitenek viragokkal, egokkel, zaszlokkal, gyertyakkal. Megint az ujasgbol fotoztam az elso kepet a masodikat viszont este keszitettem hazafele jovet.
Es amiert oly jo kedvem lett, bementem egy boltba inni egy kolat (amirol a tibeti orvosom letiltott :), es beszelgettem az eladoval, egy vegtelen kedves helyi arussal. Elarulta (persze ezt eddig is tudtuk, csak a pontos szamokat nem), hogy mennyivel adjak dragabban a turistaknak a dolgokat! Igaz, en mar mindenhol azt modtom, hogy helyi lakos vagyok-ma kertek ehhez az igazolvanyomat, de kivagtam magam. Ez igazan nem szimpatikus, hogy barhova mesz, szenthelyre, muzeumba, parkba stb. mindig belepot kell fizetned a helyieknek altalaban nem csak a turistaknak. Azt mondta az arus, hogy Nepal nagyon szegeny orszag, kerdem akkor honnan van annyi motor, kocsi, hatalmas hazak. Mivel itt nincs gyar, nem termelnek tulajdonkeppen semmit, mindent Indiabol, Kinabol es a tobbi kornyezo orszagbol hoznak be. Mindenki eladni akar, igazabol egesz Nepal egy nagy shop :) es, hogy mibol tudnak vasarolni?, ugy. hogy eljarnak dolgozni mas orszagba pl. annak a kedves baratosnomnek a ferje, ahol mindennap iszom a friss gyumolcslevemet, Malajziaban dolgozik harom evet. De sokan nyugat Europaban vagy Amrikaban vannak.
Amikor elindultam, megkert, hogy legyek ovatos, de igazabol mar a kutyak sem ugatnak meg :)!







...es vannak Hobbitok, ma talakoztam veluk, de errol tobbet nem mondhatok.....













2013. október 31., csütörtök

Zsolt az Eros

Az egyik magyar lany kijott egy csoporttal es itt maradt, mert meghoditja az Annapurnat. Ez egy trekking utvonal 5000 meter magassagban van a csucs.Maga a tura kb.17-21 nap, ez fugg az idojarastol, a fizikai kepessegedtol, a penzedtol :)Szoval a felszereleset mentunk megvenni a turista negyedbe, talan mar irtam, hogy innen indulnak a nagy hegymaszo expediciok.Ez pedig a Tamel. Az utazasi irodan keresztul betevedtunk egy trekking boltba.Itt mint mindenhol mashol, az elso kerdes, hogy honnan jottunk, es mikor mondtuk, hogy magyarorszagrol, akkor egybol mondtak az Eros Zsolt nevet es vittek a pulthoz es mutattak a vendegkonyvet, ahol Zsolt bejegyzese, alairasa, es fotoja is ott volt.Kezeben egy csizmat tart, amit ebben  a boltban vett. Eleg meglepo es mellbevago volt a szituacio, mert almomban sem gondoltam volna, hogy ebben a tobbihez kepest kis uzletben mivel illetve kivel fogok talakozni. Szajtatva neztem a kepet az elado csendben volt, majd az egy perc nema csend utan, annyit mondott: nem jott vissza, es a fiatal fiu sem Kiss Peter sem. Nehez elmondani, hogy akkor ott mi jatszodott le, bennem es a boltban. Annyira nonszensz volt az egesz. Talan ez volt az utolso kepek egyike Zsoltrol es most en ezt a  kepet fotoztam. A bolt tulajdonoson ereztem, hogy tenyleg a sziven viselte a tortenteket.