Powered By Blogger

2013. szeptember 14., szombat

Koszonom a visszajelzeseket. Kerlek szoljatok mindig, ha van valami, mert en meg igen csira vagyok a bloggolasban. Potoltam nehany kepet, mire rajottem, hogy kell,,,;;de ehhez a szoveghez is terveztem. igerem meglesz nem adom fel! :)

A tegnapi nem oly kedvezo esemenyek utan, ma ragyogo tortenesek voltak.
Eloszor is VISSZAVONOM az idojarasjelentesemet, mert ejjel nagy vihar es eso volt. De reggelre csodalatos ido lett es ennek oromere kimostam :)

Mivel szombat van, ezert elmentem az Amitaba gompaba, azaz egy kolostorba.  Ez  fenn van a Katmandut korulvevo hegyeknek az oldalaban. Masel oras ut volt felfele, vegig kaptaton. Van olyan utszakasz amin a motorsok sem tudnak felmenni, ezert az utasuk leszall vagy toljak a motort. A taxik pedig szlalomozva tudnak csak menni. Folyt rolam a viz mire felertem (megjegyzem mar nagyon kemeny a vadlim :) a sok emelkedotol!
Ide minden heten csak szombaton lehet bejonni a het tobbi napjan zarva van, mert pudzsakat tartanak. Az ebbol szarmazo cog-bol (felajanlas) osztogattak nekunk.


Mivel nem tudtam az infot, hogy csak hetvegen van latogatas ezert ujdonsult baratomat Misa (cseh srac, aki 3 eve el idekint), elcipeltem magammal, hisz meg o sem volt itt. Nos, a kolostor zarva volt, (gondolhatjatok, hogy megprobaltam bejutni, de hiaba :(( a  visszafele vezeto uton bementunk az egyik Vajra Yogini helyre. (tobb info itt : vajrayogini.com). Ebbol Katmanduban es kornyeken negy hely van. Ezek olyan helyek, ahol az "egben tancolo" megjelent (legalabbis a legendak szerint), es ezeket a helyeket azok a csaladok orzik akik valamilyen kapcsolatban voltak a dakinivel (pl. ismertek azt aki latta, vagy az uknagyapja latta vagy....) Sajnos a pontos tortrenetet nem tudom, hisz nem beszelt angolul ezt a helyet orzo, felvigyazo csalad. Nekik az a feladatuk, illetve azt csinaljak, abbol elnek (hogy fogalmazzak szepen), hogy aki szeretne pl, gyertyat gyujtani, akkor annak megvan a tarifaja, adnak penzbeli felajanlast is. Nos azert rendbe tartjak, a takaritas eros tulzas. Amikor ok nincsen ott, akkor lakattal van bezarva a hely, igaz ok is ott laknak a kozelben, talan abban a hazban, es ha szolsz nekik szivesen kinyitjak. Ja, es ezeken a helyeken altalaban nem lehet fotozni, de itt nem mondtak, ugyhogy nezzetek, mily csodalatos!


Ez a kolostor az un. drukpa kagyukhoz tartozik. Tudjatok ok azok akinek olyan edesen furi sapkajuk van, de a lanyok nagyon sexik vele!

Sorry, de szerintem a szerzetesnok nagyon is gyonyoruek. errol forgatott filmet, marmint a nuns-rol (azaz a szerzetesnokrol) Miklos Adam kedves ismerosom.
Itt lehet utolerni:https://www.facebook.com/daughtersofdolma?fref=ts
es itt is:  http://www.daughtersofdolma.com
Az Amitaba gompaban vannak nok es ferfiak is. Nagyon kulonleges!
A kolostor vezetoje H.H Gyalwang Drukpa.


Ugyhogy jo turista szokas szerint eloszor bevettem magam a bufebe, ettem, ittam es utana a kovetkezo kepek tarultak elem:












Egyszeruen nem tudok vele betelni, csodalatos, 
lenyugozo, gyonyoru. Olyan, mint egy wellness szalloda, spa udulohely, lakopark egyben.

Elarulom nektek potyogtak a konnyeim.
Aztan jott a hab a tortan, ami minket, gyakorlo buddhistakat tovarepit: a gompa.
Ebben a kornyezetben meditalni.....nekem bejott!





2013. szeptember 13., péntek


Tegnap izgalmas nap volt. Sztrajk volt a varosban. Nagy volt a csend, nem kozlekedtek a buszok, taxikes egyeb neha meghatrozhatatlan jarmuvek. Mindneki gyalog kozlekedett,neha lehett latni motorsokat. Egy-ket taxi is ment, ok jol megszedtek magukat, ugyanis a repterrol Kimdol-ig, ahol lakom, normal napokon 700 rupiert hoznak el, tegnap ez 3.000 rupira szokott fel! Az utcasarkokon rohamrendork alltak, mindenhol katonakat szallito autokat lehetett eszre venni. Lattam par mentoautot is (persze ezt csak itt hivjak igy, nalunk kb :tejet szallito minibusznak mondanank). Este lattuk a hirekben, hogy igen kemeny volt a varos kozpontjaban a hangulat. A kepeket az esti hiradobol fotoztam.






es, hogy miert volt mindez?
A szerzetesek nem tudtak megmondani. Csak ma tudtam meg, Lakpa Sherpa baratomtol, aki egy helyi lakos, es turaboltot uzemeltet. Igaz nem sokaig, mert elmegy amerikaba szerencset probalni!
Tehat a sztarjk oka a benzin aremeles volt. Ez eleg vicceses hangzik nekunk, akkor mi mar szinte hetente sztrajkolnank. Igaz nincs autom, nem tudom pontosan mikor volt nalunk emeles, de nem oly reg  lehetett.