Powered By Blogger

2013. szeptember 18., szerda

Tudtad-e,,,,


  •  nepali nevek gyakran tartalmazzak a szemely etnikai hovatartozasat, lakhelyet es ha mast nem tudnak kitalalni, akkor ugy nevezik el az illetot, amelyik napon szuletett. pl: Dawa-hetfo, Mingmar-kedd, Lhakpa-szerda, Phurbu-csutortok, Pasang-pentek, Pemba-szombat, Nyima-vasarnap
  • egyedul a vilagon a nepali zaszlo olyan, hogy nagy bevagas van benne, mintha ket darabbol lenne


  • a buthani neveknel a noi es a ferfi forma nem kulonbozik. pl: a Karma Tshering lehet noi es ferfi nev is, nem tudjak megmondani, hogy pontosan kirol van szo( meg a szovegkornyezetbol sem lehet kideriteni-ahogy anno a draga angol tanarnom mondta, ha valamit nem tudtunk, akkor azt a szovegkornyezetbol ki tudjuk deriteni, nos itt ez nem mukodik). Igaz van egy elotag amit ha odamondnak akkor lehet tudni, hogy az illeto no vagy ferfi.
  • a nepali nepesseg osszetevoi kozott szerepel a magar 7%-ban, de a lamak azt mondjak, hogy nincs hozzank  kozunk-bocsi magyarsag kutatok
  • Katmandu lakossaga (tobb verziot is hallottam) 3-6 millio kozott mozog
  • a buthani zaszlo ket szinbol all,a  narancs jelkepezi a vallast, a citromsarga a politikai eletet es a ketton kozott van egy feher sarkany
  • a buthani parlament kozvetiteset neztem es nagyon szinpatikus volt. A fo helyen a kiraly (aki nyugaton tanult es a felesege 22 eves, de a felesegenek van meg harom testvere es, hogy azok ne legyenek szomoruak a kiralt elvette oket is), nos igy mind a negy kiralyno elkiseri a ferjet a parlamenti ulesekre!. Az ules mindig buddhista szertartassal kezdodik. Nezzetek meg Frei Tamas filmjet, amit 2007-ben keszitett, az orszagrol: http://www.youtube.com/watch?v=feibjR_LAPw, a boldogsag index szerint a vilag legboldogabb orszaga!
Olvastam valamelyki nap a HVG hirekben, hogy egyes elemzok azt gondoljak, hogy hazanknak jo lenne, jot tenne egy olyan ember, akire felnezunk, aki a vezetonk, aki nagy dolgokat tesz a hazajaert, mint pl: Gandhi es Mandela volt. Ugy latom, hogy Buthanban a kiraly tolti be ezt a szerepet (volt neki is kitol tanulnia, mert apja atadta neki az uralkodas lehetoseget!)Nos, azt gondolom, hogy tenyleg jot tene a magyaroknak a magyarsagnak, ha lenne egy olyan ember aki maradando ertekeket tudna mutatni!

  • olvastam , hogy 1963 ota betiltottak a nevleges hazassagot, azaz az elore leegyeztetett kapcsolatot, amikor a mennyasszony es a volegeny csak a hazassagkotes napjan talakoznak, es a lany nem lehet 19 evnel fiatalabb. Nos ezt a The Himalaya napilapban cafoltak, hisz meg mindig vannak ilyen elore eltervezett hazassagok, sot! Igaz egyre szabadabb a felfogas, es lehet latni kezenfogva setalo parokat (foleg sotetedes utan).
  • Szinten a The Himalaya napilapban olvastam, hogy minden 24 oraban megeroszakolnak egy not az orszagban. Pedig a kozbiztonsag szuper, minden sarkon all egy-ket rendor!
  • Indiarol szol az a tortenet, mi szerint 60 millio lany hianyzik Indiabol!!! Azert mert ha lany gyermek szuletik, akkor azonnal megolik, hogy kesobb ne legyen gond veluk es ne keruljenek sokba. Keszitettek egy filmet miszerint Indiaban mar csak egy no maradt eletben es a ferfiak azon az egy non veszekdtek es oltek egymast. Szociologusok etekeznek errol a temarol, hogy milyen demografiai, tersadalmi valtozast ideznek elo ezek a tenyek.










2013. szeptember 16., hétfő

Na milyen a ter, leirok valamit es egybol helyreigazit! Lattam ma egy feher not egyedul motorozni :)

Ma nagyon "szentseges" napunk volt. Buthani szerzetesekkel es lakosokkal voltunk fantasztikus buddhista helyeken.

Az egyik az a hely, ahol a Prajnaparamita szoveget orzik. Ez a Sziv szutra es a mantraja pedig ez: Gate, gate, paragate, paraszamgate, bódhi szvaha. (Tovább, tovább, a túlsó partra, át a túlsó partra, bódhi szvaha.) itt reszletesebben: (http://zazen.hu/hu/irasok/szutrak/sziv-szutra), ezt a mantrat mondtak  a Kis Buddha cimu filmben is.
Ennek  a helynek az a kulonlegessege, hogy mind a negy kotet (100 ezer szutra) egy helyen van meg, ez egyik kolostorban sincs igy (40-60 ezer van nekik altalaban).
Ide elore be kell jelentkezni es egy nagyon titkosan orzott helyrol elohozzak, es megmutatjak. Csak szanszkritul van irva. Az elso oldalakat Mandzsusri (bolcsesseg aspktus) irta a huvelyk ujjaval a tobbit pedig diktalas utan jegyeztek le. Ez meg nem eleg, de a harmadik kotetet maga Nagardjuna hozta fel a Nagak (vizben elo, kigyo testu lenyek, akik a kincseket orzik) foldjerol! ( a lapokat nem lehett fotozni)



Kozvetlenul az epulet mellett lakott egy vampir! Van hozza egy hosszu historia is. Amikor nagy unnepseg van es az emberek felvonulnak az utcan akkor a vampir hazat kikerulik, mert felnek tole es rossz dolognak tartjak. Ez haz konyhaja, ahol a rizs fozte.


Utana voltunk meg Csenrezi (az egyutterzes megtestesulese) helyen.

Mahakala (vedelmezo) es Dzambala (boseg, gazdagsag) helyen.

Ok azok a motoros akikkel egy dugoban beszelgettunk ablakon keresztul es mikor mondtuk, hogy magyarok vagyunk (szombaton erkezett egy magyar srac, Zoli, aki szinten harom eve el kint, csak otthon volt latogatoban), akkor rogton ravagtak, hogy Budapest :)


Igazi nepali etelt ettem. Majd irok kulon a kajakrol is.
Vegul harom emeletes bevasarlo kozpontban voltam, ahol elkoltottem az osszes penzem es igy helyi jaratos busszal jottem vissza (tudjatok ez volt az aminek az ajtajabol az emberek csungtek kifele). Ezt megszigoritottak es ket eve nem lehet nyitott ajtoval utazni (elvileg :)
Irok majd kulon a kozlekedesrol is.