Powered By Blogger

2013. szeptember 24., kedd

A kultur shokk

Azert irok errol, mert most pont ezt eljuk at, egy eloszor ide erkezo magyar ismerosunkkel. Meg otthon elkezdtunk levelezni, atadtam sok informaciot az orszagrol. Ugy beszeltuk meg, hogy kimegyunk erte a repterre es elhozzuk a szallasra. Termeszetesen kestunk, igy kb egy orat vart rank. Ezen ido alatt mar kapott egy beavatast :) az itteni helyzetrol. Amikor kijott a repterrol egybol megrohantak a helyi taxisok es elarasztottak mindenfele arajanlattal, korbe alltak, hangosan mindenki mondta a magaet, egesz bebujtak a bore ala-meselte kesobb.Vegul beken hagytak-egy rendor segitseget kerte, aki mosolygott ezen. Nos mire odaertunk magaban, faradtan uldogelt. Az idoeltolodas 4 ora 45 perc (nyaron ez 3 ora 45), ha egesz nap utazol es ejszaka nem alszol sem a gepen sem a tarnzitokban, akkor bizony nagyon faradtan erkezel meg Katmanduba reggel, delben vagy delutan. Csak az agyat kivannad, hogy vizszintesben legyel. Azt tudom tanacsolni, hogy bird ki estig es igy tul leszel az idoeltolodason egy nap alatt, mert egyebkent ez tobb napodba is beletelhet. Az idot itt pedig nagyon el lehet utni, foleg ha 1-2 hetre erkezel (na persze akkor is,  ha hosszabb idore vagy itt , mint en csak azt veszem eszre, hogy mar lassan eltelt egy honap!).



Szoval megalkudtunk a viteldijra es beszaltunk a taxiba. Itt altalaban az autok a mi autonk :) azaz Suzuki Maruti. Hihetetlen, hogy mit tud a kis jargany nem is gondolnad, hogy milyen utakon kepes kozlekedni, 3-4 utassal. Kerdeztuk, hogy jart e mar Azsiban, es felsorolt 3-4 orszagot, de mikor kiertunk a varosba vezeto utra es latta a kornyezetet, azt mondta, hogy ilyet meg sehol nem tapasztalt!

Igazabol nehez visszaadni azt az elso erzest, belso mozit ami elkap ezekben a percekben, orakban vagy talan napokban.
Nekem ez ket napomba kerult az elso uton. Addig csukott szemmel kozlekedtem, nem mertem sehovan menni, nezni, csak azon aggodtam, hogy mikor utnek el vagy mi mikor megyunk neki valaminek vagy valakinek vagy mikor eszek olyat amitol a korhazba kotok ki. Iszonyat erzes. Ilyet nem tudsz atelni nyugaton-most normal allapotokrol beszelek, nem patologiasrol. Nyugaton sok szabaly van, ami egyreszt segit a mindennapokban, a miheztartasban vagy, hogy tudd a helyed a vilagban. Itt ezekbol keves van, azt tapsztalod, hogy kaosz van es zurzavar es mindenki megy ossze-vissza, dudalnak, egyszerre kozlekedik a majom, a taxi, a gyalogos, a kacsa, a kutya, a minibusz, a rendor! gyakorlatoznak a katonak, epitik az utat, kozben az utcan mosnak, jonnek a koldusok, a riksas, az arusok aruljak a portekat, a fodrasz hajat vag, a motoros beferkozik ket orias traktor koze, de ugy, hogy meg egy biciglis is oda teker, es teged a frasz tor ki, mert ugy erzekeled, hogy most mindjart, de a kovetkezo pillanatban biztos, hogy baleset lesz, koccanak vagy valaki esetleg meg is hal, mert a gyalogostol ket milimeterre ment el a motoros vagy a vizet szallito nagy tartalyos teherauto.

Mindenhol zaj van, piszok, oriasi a szmog, mindenhol por van, nincs jarda ahol menj gyalog, nem kapsz levegot, folytogat ez a kornyezet, nem latsz feher arcokat, mindenhol sotet, fekete emberek, betekerve kulonleges ruhakban, mindenhol szenny piszok, mocsok, betegseg-fertozes lehetosege (a koldus lepras). Kulonlegesek az epuletek, a jobbak: azok sincsenek teljesen befejezve, a rosszabbak pedig, mint a getto telepek, osszetakolva palakbol, maradek hulladekbol. A gyerekek meztelen vagy szakadt ruhakba koldulnak, jatszanak (talan a ketto egyutt) ott fetrengenek a ruhos kutyakkal egyutt a porban.
ES meg nem emlitettem azt a dolgot, amirol az egesz orszag elete szol, ami meghatarozza a mindennapok torteneseit, a szuletest, a hazassagot, a temetest. Ez nem mas, mint a vallas illetve azok kepviseloi. Tobb helyen olvashattuk mar, hogy itt Nepalban nepalizmus van. Ez azt jelenti, hogy van a buddhizmus es a hinduizmus ami itt szinte kez a kezben van egymas mellett., igy hozva letre egy ujabb vallast, amit nepalizmusnak neveznek. Errol majd irok reszletesebben. Most ehhez a temahoz eleg annyi, hogy az utcan a buddhista szerzetesek, szerzetesnok, a hindu papok, a szaduk es a vallasi szenthelyek vannak, de ezekbol minden meterre jut pl: szentely, harangok, csengok, kolostorok, imazaszlok, felajanlott dolgok, gyertyak, Shiva lingam (isteni teremtőerőt szimbolizálja érzékelhető formában fallosz alakjában) es megannyi mitosz, legenda varazslati helyszin, hagyomanyok orzoje, vedoje.
Mindezt megspekeli az a hang amit itt zajkent erzekelunk, ugyanis mivel a szabalyok kevesek a kozlekedesben is, ezert egymassal az autok eles dudaszoval kommunikalnak. Azt meg en sem tudtam megszokni, hogy ha mellem er a jarmu akkor nyomja meg a kurtot, de oly erovel, hogy  a sulypontemelkedesemet mindig ujra es ujra megdontom :). Szoval oriasi a kavalkad. Kedves uj  baratunk belem csimpaszkodva kozlekedik az utca egyik oldalabol a masikba. Majd megtanulja, hogy semmi trukk nincs benne, csak az, hogy el kell indulni. Mindenki figyel a masikra (foleg a feherekre). Igaz azt mondjak, hogy Katmanduban naponta 8 ember hal meg a kozlekedesben. Nem tudom, nem lattam meg.
Aztan itt van a szaglasunk. Itt a szagok az elmondottak miatt, nagyon eroteljesek, egyreszt a szmog, a kutyak uruleke, a leolt allatok szaga, a magas paratartalom, a helyi emberek specialis izzadsaga, a sok fustolo, a kosz szaga, az utcan keszitett etelek szaga, mind mind emeli azt az erzest, hogy ez nem feher embernek valo es hogy kerultem en egyaltalan ide, mit keresek itt, hazajutok-e elve, valami nyugati cuccot akarok magam korul!
Az meg ront a helyzeten, ha kulonleges elvarasokkal erkezel, pl: mit fogsz itt csinalni, pontosan mikor fogod ezt tenni, hova mesz el, hova nem, mivel es meddig leszel ott, mit fogsz megenni es a helyi kajat biztos nem, naponta hanyszor kell majd furdeni, es inni csak cocat fogsz es bla-bla-bla.Rengeteg ilyen mozi megy a fejunkben, ami teljesen normalis emberi viselkedes.
Jobban jarsz, ha mindezt meghagyod a  nyugati tasaidnak. Sokkal elvezetesebb lesz az itt tartozkodasod, ha hagyod azt, hogy a dolgok egyszeruen megtortenjenek es megengedet magadnak azt a luxust, hogy egyszer az eltben (mert lehet, hogy tobbet nem jossz) azt csinalj amit akarsz, meglovagold azokat a hullamokat amit a helyzetek generalnak. Nem kell nagy dolgokra gondolni, pl: az utcan az emberek hozzad szolnak, edeklodnek, megmutatjak a boltjukat, adnak az etelukbol (pont ma adott az utcan a tanyerjabol egy kedves angolul jol beszelo fiatal lany etelt a kezevel a szamba, ugye milyen durvan hangzik?) meddig mesz el, hol van a hatar amikor azt mondod ez mar shokk!?, elkerik a telefonszamod, tomegkozlekedesi buszon fogjak a terded vagy a gyerekuk az oledben alszik, atmasznak rajtad, korbe allva bamulnak, mert a feher ember latvanyaval nem tudnak betelni.
Rovidre zarva a temat, azt gondolom, hogy akik idejonnek atesnek ezen az erzesen, gondolaton, hogyhogy lehet itt elni?
Es szepen, ahogy telnek a napok es belelatsz, felveszed a varos ritmusat egy kedves erdeklodest mutatsz a vilaguk a kulturajuk, vallasuk irant, atalakul ez a shokk benned es megerted oket tapsztalod azt, hogy mindennek ellenere boldogan elnek.























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése