Powered By Blogger

2013. október 15., kedd

BUEK

Remelem tulestetek a sokk hatason es tovabb  tudtok velem utazni.
A sokkos temahoz (egyik kedvencem, amit sajnos addig toltam amig kedves baratom, aki kilenc honapra jott eltavozik az orszagbol egy honap utan), szoval van meg annyi kalandom es tortenes pl: amikor a majom kikapja a kezedbol az eppen aktualisan kovetkezo falatot es elrohan vele majd kicsit arebb boldogan falatozik belole es azok a tibetiek akik mindezt lattak, nagyon kacagnak azon az arckifejezesen amit mutata a nonverbalis kommunikaciod-talan verbalis format is olthet......es azon se csodalkozz, ha pont a labad ele pottyan a foldre a mellett elhalado lenybol szarmazo csula......
Nos, amiert BUEK a cim. Azert mert itt Nepalban most van az ujev, amit Dashain-nak hivnak. Ez az unnep, fesztival amit a hinduk unnepelnek.Igaz nekik nagyon sok unnepuk van, szinte  minden heten, de havonta biztos, hogy van valami Isteni unnepuk.
Ez most olyan, mint nalunk a karacsony es a szilveszter egybekapcsolva, ot napig tart. Ilyenkor az emberek hazamennek a csaludjokhoz es egyutt toltik ezeket a napokat. Ilyenkor rengeteget esznek, isznak, mulatnak, szep ruhaba feloltoznek, minden nap kulonbozo esemenyek tortennek, ezeket nem tudom kovetni, de lattam mar, hogy egyik nap zoldes-sargas talan fuvet tesznek a fuluk moge. A kormany nagylelku volt es erre az ot napra nem vette el az aramot, azaz mindig van villany!!!!!(egyebkent megvan hatarozva, hogy melyik heten mikor van aram pl; 3-6-ig delutan nincs, vagy 6-9-ig stb.)
Ez azt vonzotta magaval, hogy kiurult Katmandu. Ugyanis nagyon sokan jottek videkrol ide szerencset probalni es ilyenkor mennek vissza videkre. Minden bezart, nem lehet sehol enni vasarolni, alig kozlekednek a jarmuvek a taxik horror arat kernek. A buddhistak tobbsege nyitva van, mert nekik februarban van ez az unnep, amit Loszarnak hivnak. A Tamelban soha ennyire nem voltak a feherek tulsulyban mint most, helyit alig latni. Annyi hasznunk van, hogy nagy learazasok vannak, fele aron lehet vasarolni.
Az unnepnek meg annyi vonzata van, hogy ilyenkor nagyon sok allatot levagnak, felaldoznak es ezert minden kolostor, szerzetes lama imadkozik a leolt allatokert. (megjegyzem azota omlik az eso).
Pont jartam az unnep elso napjan videken, ahol ilyen hintakat epitnek, amire nalunk csak az extran biztositottak szallnanak fel, (sajnos lemerult a gepem igy az ujasgbol kuldok kepet).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése